Često postavljena pitanjaBCX.rs je prva automatizovana platforma u Srbiji za kupovinu, prodaju, razmenu, trgovanje, čuvanje i upravljanje Vašom digitalnom imovinom.
BCX.rs je potpuna berzanska platforma koja našim klijentima nudi digitalne novčanike (wallets), te omogućuje trgovinu kriptovalutama, tokenima i pametnim ugovorima (smart contracts). Takođe naša platforma nudi mogućnost razmene Vaše digitalne imovine za zvaničnu valutu u Srbiji, srpski dinar.

Prema Zakonu o Sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma ("Službeni glasnik RS", br. 91 od 24.12.2019) član 3, stav 1, tačka 16, virtuelne valute jesu digitalni zapisi vrednosti koje nije izdala i za čiju vrednost ne garantuje centralna banka, niti drugi organ javne vlasti, koje nisu nužno vezani za zakonsko dejstvo plaćanja i nemaju pravni status novca ili valute, ali ih fizička i pravna lica prihvataju kao sredstvo razmene i mogu se kupovati, prodavati, razmenjivati, prenositi i čuvati elektronski. BCX.rs je projekat kompanije SCX d.o.o., registrovanoj za obavljanje posredovanja u trgovini te upravljanju informacijama i bazama podataka.
Kriptovalute, tokeni i pametni ugovori nisu nelegalni u Srbiji, odnosno digitalna imovina se tretira kao i bilo kakva druga imovina koja ima određenu vrednost, te je čuvanje, razmena i trgovina istom tretirana u skladu sa postojećom Zakonskom regulativom u Republici Srbiji.
Registracijom Vašeg korisničkog naloga na našoj platformi, ulazite u ugovorni i regulisani pravni odnos sa našom kompanijom. Detalji, uslovi, prava i obaveze po odnosu Vas kao klijenta i naše kompanije kao pružaoca usluga, su definisani u dokumentu u „Uslovi korištenja“.

U kreiranju BCX.rs platforme koristili smo najmoderniji dizajn i tehnologiju izrade web aplikacija. Pri implementaciji sigurnosnih mera vodili smo se imperativom da maksimalno zaštitimo digitalnu imovinu naših klijenata, koju čuvamo i kojom upravljamo putem naše platforme.

Imamo nekoliko nivoa zaštite sistema i izvršavanja transakcija koje obezbeđuju neautorizovani pristup, ali zaštita samog korisničkog računa je obaveza svakog klijenta. Ako vam je neophodno više informacija o sigurnosnim merama, obratite nam se na info@bcx.rs.

Kao pravno lice u Srbiji u obavezi smo da sve zakone koji se tiču našeg poslovanja, kao i zakone koji štite naše klijente, primenjujemo u potpunosti. S tim u vezi, Vaši podaci se koriste isključivo u skladu sa detaljima navedenim u dokumentu “Politika privatnosti”.

Kliknite ovde za formular za registraciju.

Potrebno je da unesete vaše korisničko ime te vaše osnovne lične podatke. Link za potvrdu vaše e-mail adrese će vam biti poslat na uneseni e-mail, nakon čega je potrebno da kliknete link koji ste dobili kako bi izvršili potvrdu.

BCX.rs podržava registraciju pravnih lica, te omogućuje firmama poslovanje sa digitalnom imovinom na isti način kao i za fizička lica. Trenutno možete da se registrujete kao pravno lice, na način da potrebne dokumente za verifikaciju šaljete na našu email adresu info@bcx.rs.

Postavite jaku lozinku.
Lozinka mora biti jedinstvena. Nemojte koristiti jednostavne reči, datume rođenja, imena i sl.

Podesite lozinku za transakcije.
Lozinka za transakcije je posebna lozinka (slično kao PIN kod) koja daje dodatan nivo sigurnosti pri kreiranju odlaznih transakcija. Isplata sa računa nije moguća bez unosa lozinke za transakcije.

Omogućite 2FA proveru autentičnosti
Veoma bitan zaštitni faktor Vašeg računa. 2FA autentifikacija je dodatan nivo sigurnosti koji traži nezavisan PIN kod sa vašeg drugog uređaja (npr. Mobilnog telefona). U slučaju da bilo ko otkrije Vašu lozinku, jednostavno je ne bi mogao iskoristiti bez pristupa Vašem telefonu

Stavke na koje morate obratiti pažnju zbog sigurnosti vašeg računa.
-Redovno proveravajte Vaš uređaj sa kojeg pristupate platformi na viruse i zlonamerne aplikacije.
-Ne koristite nepoznate WIFI mreže, npr. restorani, igraonice, kafići i ostali otvoreni WIFI signali.
-Nemojte koristiti istu lozinku na više lokacija.
-Nemojte otkrivati vašu lozinku nikome.
-Aktivirajte 2FA.
-Email treba biti isključivo u Vašem vlasništvu, bez drugih korisnika. Zaštićen takođe jakom šifrom.
-Ne otvarajte nepoznati sadržaj na mailu.
-Proverite poreklo svakog maila.
-Ne ostavljajte svoje podatke na nepoznatim web lokacijama.
VAŠA SIGURNOST NAM JE NA PRVOM MESTU!

Aktivacija 2FA autentičnosti:
-instalirajte "Google Autentifikator” ili kompatibilnu 2FA aplikaciju"
-omogućite 2FA na korisničkom računu
-Podešavanja > 2FA > omogući 2FA
-Skenirajte QR code putem aplikacije “Google Autentifikator” i unesite dobijeni kod
-Pri kreiranju transakcija koristite PIN kod koji vam prikazuje aplikacija

Ako Vam se desi da ste zaboravili lozinku ili da je iz nekog razloga netačna, potrebno je da poništite lozinku, te da aktivirate novu.
-Ispod polja za registraciju odaberite opciju „Zaboravili ste lozinku? “
-Unesite e-mail i pošaljite zahtev za resetovanje lozinke
-U roku od nekoliko sekundi, dobićete mail za resetovanje lozinke
-Unesite novu lozinku

U slučaju da ste izgubili ili resetovali Vaš mobilni 2FA uređaj, potrebno je da se obratite našoj tehničkoj podršci putem tiketa da bi vam resetovali 2FA aktivaciju.

-Proverite da li Vam je vremenska zona na mobilnom telefonu ili računaru jednaka.
-Aplikacija za autentifikaciju mora biti ista, kao aplikacija korištena za postavljanje 2FA.

Pre nego što počnete sa kupovinom / prodajom digitalne imovine potrebno je da uradite sledeće verifikacije:
-Email
-Mobilni telefon
-Identitet (uz lično prisustvo ili u Pošti RS)
-KYC Upitnik (informacije o izvoru prihoda i investicijama)
-Banka i bankovni račun

Zbog Vaše sigurnosti, kao i zbog pravne regulative, obavezni smo da verifikujemo o sve navedene informacije o korisnicima.

Nakon verifikacije Vašeg računa bićete u mogućnosti da prenesete sredstva na Vaš dinarski novčanik.
Idite na odeljak Novčanik – RSD – Uplata. Unesite iznos za uplatu i dobićete instrukcije kako da popunite nalog za uplatu. Popunite nalog identično kao u prikazanom primeru te obavezno unesite vaše ime i prezime i poziv na broj. Nakon što primimo uplatu, odobrićemo Vaš račun za uplaćeni iznos.

Korisnici koji se verifikuju lično ili putem pristupnice koju preuzmu kod Pošte RS, dobijaju mogućnost trgovine u neograničenom obimu, odnosno u skladu sa limitima koje odredi BCX.rs na tekući dan. Korisnicima koji ne žele, ili nisu u mogućnosti da se lično verifikuju, omogućili smo, u skladu sa zakonskim regulativama, da vrše transakcije u kumulativnom iznosu do 1.000 eur. Kada iznos svih transakcija, premaši iznos od 1.000 eur u dinarskoj protivrednosti, od njih će biti zahtevano da se lično verifikuju.

Sve uplate i isplate vršiće se putem banaka gde korisnici imaju svoje žiro račune (koje su prethodno verifikovali na našoj platformi) po izdatom nalogu za uplatu ili isplatu novca. Gotovinske transakcije (uplate i isplate) nisu moguće.

Za uplatu na vaše digitalne novčanike idite na tab Novčanici – odaberite željeni novčanik – Uplata. Kopirajte Vašu adresu novčanika ili uslikajte prikazani QR kod, te izvršite uplatu na navedenu adresu. Iznos uplate će vam biti odobren na vaš račun nakon potvrde određenog broja transakcija na mreži. Vreme potrebno za potvrdu transakcije zavisi od vrste kripto valute koju prenosite. Transakciju možete da pratite putem TXID linka na tabu Transakcije – Kripto Transakcije. Transakcije koje su nepotvrđene su označene CRVENOM bojom, koje su trenutno u statusu potvrđivanja su označene NARANDŽASTOM bojom, a potvrđene transakcije su označene ZELENOM bojom.

Za razmenu valuta idite na tab Menjačnica, odaberite valutu i iznos koju želite da zamenite i željenu valutu. Dobićete obračun iznosa i provizije koju plaćate. Nakon unosa lozinke za tranaskciju i potvrdu, nalog će biti izvršen odmah.

Valute koje su dostupne na platformi:
Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cach (BCH).
U zavisnosti od zahteva na tržištu, dodavaćemo dodatne valute, o čemu ćemo vas obavestiti putem web sajta i društvenih mreža.

U zavisnosti od statusa korisničkog računa postoje dve vrste ograničenja. Za više informacije proverite ovaj link.

Cene na našoj platformi su standardni index prosečnog svetskog tržišta, odnosno informacije o cenama pojedine valute se kreiraju na osnovu kursa EUR na stranici coinmarketcap.com te konvertuju u dinare po zvaničnom prosečnom kursu.

Za isplatu sa vašeg RSD novčanika idite na tab Novčanici – odaberite željeni novčanik – Isplata. Unesite željeni iznos, te unesite šifru i 2FA autorizaciju. Vaš nalog će biti odmah izvršen. Transakciju možete da pratite putem TXID linka na tabu Transakcije – Kripto Transakcije.

Za isplatu sa vaših digitalnih novčanika idite na tab Novčanici – odaberite željeni novčanik – Isplata. Unesite željeni iznos, te unesite šifru i 2FA autorizaciju. Vaš nalog će biti odmah izvršen. Transakciju možete da pratite putem TXID linka na tabu Transakcije – Kripto Transakcije

Kod kupovine kripto valute za RSD, iznos provizije u RSD se obračunava tako što se od ukupnog dinarskog iznosa namenjenog za kupovinu, odbije provizija za kupovinu, pa se za ostatak dinarskih sredstava vrši kupovina kripto po trenutnom kursu.

 

Kod prodaje kripto valute za RSD, iznos provizije u RSD se obračunava tako što se od ukupnog iznosa RSD koji se dobija množenjem iznosa kripto sa trenutnim kursom, odbije provizija za prodaju.

 

Tabelarni prikaz provizija možete pogledati na linku.

Za promenu verifikovanih podataka (dokument, adresa, broj telefona itd.), postavite tiket za podršku, pa ćemo vas kontaktirati za dalje instrukcije.

Da verifikujete vaš broj mobilnog telefona, kliknite na polje „pošalji kod za verifikaciju“. Nakon toga će vam se otvoriti forma na kojoj trebate da unesete 6-cifreni kod koji ćete dobiti na telefon putem SMS poruke.

VIP program trenutno nije aktivan, a namenjen je za članove koji imaju veći obim transakcija, te imaju pogodnosti pre svega u visinama provizija na menjačnici i berzi. O uslovima za ulazak u VIP program ćemo naknadno obavestiti sve klijente kada program bude aktiviran.

Sistem automatski šalje obavestenje putem e-maila kada vam se uplata odobri, odnosno isplati na vaš račun. Rok u kojem sredstva legnu na vaš račun zavisi od vremena isplate i banke u kojoj imate račun. Po pravilu, sve uplate izvršene do 14h radnim danom budu na vašem računu istog dana, odnosno najkasnije narednog radnog dana. U slučaju naloga za isplatu nakon 14h, po pravilu budu isplaćene narednog radnog dana. U slučaju da je Vaš račun u istoj banci kao i naš (XXXXXX) u toku radnog vremena, novac je na Vašem računu u roku od 30 minuta.

Da bismo verifikovali vaš bankovni račun, potrebno je da u formi koja sadrži podatke sa bankovnog računa unesete vaše ime i prezime, naziv banke kao i broj vašeg transakcijskog računa. Transakcijski račun u domaćim bankama obavezno ima 18 cifara. Svaka uplata odnosno isplata mora biti izvršena sa računa ili na račun koji ste prethodno verifikovali. Uplate od strane trećih lica nisu dozvoljene i takve transakcije biće odbijene.

U skladu sa GDPR pravilima, Vaš račun je moguće obrisati, odnosno deaktivirati u bilo kom momentu. Za deaktivaciju je potrebno da postavite tiket u kategoriji REGISTRACIJA, sa zahtevom za brisanje vašeg naloga, u kojem možete takođe da navedete i razlog. Po vašem zahtevu, Vaš nalog će biti deaktiviran, a svi lični podaci koje nismo obavezni da čuvamo će biti obrisani. Podatke koje smo u obavezi da čuvamo u skladu sa drugim zakonskim aktima, a koji se tiču vaših transakcija, će i dalje ostati sačuvani u našoj bazi podataka.

Transakciona lozinka je dodatna lozinka koja se koristi za transakcije, i različita je od lozinke koju koristite za prijavu u sistem. Namena joj je da se sa njom autorizuje svaka transakcija bez obzira na status vaše prijave u sistem. Na primer pri autorizaciji plaćanja na POS terminalu, vaša mobilna aplikacija je non-stop ulogovana putem API pristupa, ali je opet neophodno da se svaka pojedinačna transakcija autorizuje. Pre vršenja bilo kakve transakcije, neophodno je da postavite vašu transakcionu lozinku u panelu PODEŠAVANJA/TRANSAKCIONA LOZINKA. U slučaju da ste zaboravili vašu transakcionu lozinku, možete je resetovati na istom panelu, ili poslati tiket za podršku da Vam je administratori resetuju.

2FA, odnosno dvo-faktorska autentifikacija, je poseban oblik dodatne autentifikacije za koju je neophodno imati dodatni uređaj koji generiše jednokratni šestocifreni kod (OTP-one time password). BCX koristi google 2FA platformu, odnosno za korištenje 2FA koda možete da koristite bilo koju aplikaciju koja radi na google API-ju. Najčešće korištene aplikacije za mobilne telefone su „Authy“ i „Google Authentificator“ koje možete da pronađete na Play Storeu (Andriod) ili AppStoreu (Apple). Kada aktivirate 2FA na vašem mobilnom uređaju, Vaš uređaj će generisati novi 6-cifreni kod svakih 30 sekundi. Na BCX platformi, za svaku isplatu kripto imovine OBAVEZNO je koristiti 2FA kod. Ovo je dodatna mera sigurnosti koja omogućava da niko, bez obzira čak i da sazna i vašu šifru za prijavu na sistem i transakcijsku šifru, ne može da isplati vašu kripto-imovinu bez pristupa vašem mobilnom uređaju. Dodatno, 2FA kod se menja svakih 30 sekundi, tako da bez trenutnog pristupa uređaju nije moguće napraviti isplatu. Konkretno, korištenje 2FA onemogućava zloupotrebu od treće strane i omogućava korisnicima sigurnu pohranu i uptorebu kripto imovine.

NE, uplate i isplate novca (RSD) je moguće vršiti isključivo putem vlastitog bankovnog računa. Iz tog razloga se vrši verifikacija bankovnog računa kojim utvrđujemo da isti glasi na vaše ime. Ukoliko pokušate uplatu/isplatu na neverifikovan bankovni račun, biće potrebno da pored postojećeg verifikujete i dodatni bankovni račun.